Mantelzorg: help ook jezelf

Over de training
Mantelzorg overkomt je: er is iemand van wie je van houdt die zorg nodig heeft, dus die ga je helpen. In deze training kan elke mantelzorger iets leren: of je nu net begint als mantelzorger of al heel lang voor jouw dierbare zorgt, in deze training vind je verschillende onderwerpen waarmee je aan de slag kunt gaan.

Voor wie?
Deze training is geschikt voor mensen die zorgen voor een naaste, zoals je vader met hersenletsel, je kind met een beperking of je partner met een psychische stoornis. De training past bij verschillende situaties. Als je net begint met mantelzorgen kun je behoefte hebben aan veel praktische informatie, terwijl je later  meer behoefte kunt hebben aan  houvast en rust in de emotionele tijd, als de zorg steeds intensiever wordt.

Wat leer je?
  • Praktische zaken regelen zoals vergoedingen en inschakelen van hulp
  • Emoties verwerken die bij mantelzorgen kunnen opspelen
  • Goed voor jezelf blijven zorgen
  • Je blik richten op de toekomst na het mantelzorgen

De training bevat ontzettend veel verschillende onderwerpen waaruit jij kan kiezen. Elke mantelzorgsituatie is uniek en daarom volg je alleen de onderdelen die bij jouw situatie passen. Zo is er een sessie over praktische zaken, zoals vergoedingen en het inschakelen van zorg. Maar je kunt ook aan de slag met het accepteren van je situatie en alle emoties en gedachten die erbij komen kijken. Als de zorg intensiever wordt of als je veel andere verantwoordelijkheden hebt, kun je overbelast raken. Om dit te voorkomen of om weer in balans te komen, kun je aan de slag met de sessies Zorgen voor jezelf en Overbelast. Ook is er aandacht voor de toekomst. Wat als het mantelzorgen ophoudt? Hoe ga je dan om met het eventuele verlies, maar ook met de extra tijd? Kortom, een heleboel informatie, maar wel overzichtelijk op een rij. 

Tijdsindicatie: divers
Thema's
Mentaal welzijn Dagelijks leven Partner, gezin, familie en vrienden Ontwikkeling, drive en zingeving Leefomgeving